ompenge.dk

AUD (australske dollar)

Hvad er AUD (australsk dollar)?
AUD (australsk dollar eller “australsk dollar”) er valutaforkortelsen for den australske dollar (AUD), den officielle valuta for Commonwealth af Australien. Den australske dollar består af 100 cents og præsenteres ofte med symbolet $, A$ eller AU$. AUD erstattede det australske pund, som var en tilbageholdelse fra dets dage som britisk koloni, i 1966. Den australske dollar er også valuta for Stillehavsøstaterne Nauru, Tuvalu og Kiribati.

NØGLEUDTAGNINGER

 • AUD, eller australske dollar, er Australiens officielle valuta og bruges også af flere ø-nationer i Stillehavet.
 • AUD var indført i 1966 og erstattede det australske pund, hvor det oprindeligt var knyttet til den amerikanske dollar. Det skiftede til et frit fly i 1983 og har forblevet sådan siden.
 • AUD er en populær valuta for valutahandelspar og er konsekvent blandt de 5 mest handlede valutaer.
 • ul>

  Forstå AUD (australsk dollar)
  Den australske dollar blev først introduceret den 14. februar 1966, da den erstattede det australske pund. På dette tidspunkt var det knyttet til det britiske pund sterling til 2 dollars til et pund.

  I 1967 opgav Australien bindingen til det britiske pund og knyttet til den amerikanske dollar på 0,8929 australske dollars til en amerikansk dollar. I 1976 blev det en bevægende binding til et handelsvægtet indeks. AUD blev en frit flydende valuta i 1983.

  AUD forvaltes af Reserve Bank of Australia (RBA) er Australiens centralbank, som fastlægger landets pengepolitik og udsteder og administrerer den australske pengemængde. Banken, der ejes fuldt ud af den australske regering, blev etableret i 1960. Da Australien er en af verdens største kul- og jernmalmseksportører, er værdien af dens valuta stærkt afhængig af råvarepriser. Under råvarenedturen i 2015 ramte oliepriserne et årti-lave, og både jernmalm- og kulpriserne faldt til det seneste lavpunkt. Som følge heraf svækkedes den australske dollar kraftigt og faldt mere end 15 procent over for den amerikanske dollar og nåede paritet over for den newzealandske dollar (NZD) – niveauer, der ikke er set siden 1970’erne.

  AUD og Forex Markeder
  AUD’s popularitet blandt valutahandlere relaterer sig til dets tre G’er: geologi, geografi og regeringspolitik. Australien er blandt de rigeste lande i verden med hensyn til naturressourcer, herunder metaller, kul, diamanter, kød og uld. Australien er også en regional magt.

  Valutaparret AUD/USD har en tendens til at være negativt korreleret med USD/CAD såvel som USD/JPY-parret, hovedsagelig fordi dollaren er citatvalutaen i disse tilfælde . Især AUD/USD-parret er ofte i modstrid med USD/CAD, da både AUD og CAD er råvareblok. Handel med AUD/USD-valutaparret er også kendt som handel med “Aussie”. På den anden side har AUD og NZD en tendens til at være positivt korrelerede.

  Fra og med 2019 rangerede den australske dollar som den femtemest handlede valuta i verden, ifølge verdensomspændende valutatransaktioner, og tegnede sig for ca. 7 % af handlen. Den høje handelsvolumen skyldes til dels Australiens politiske og økonomiske stabilitet og regeringens begrænsede indgreb i valutamarkedet.