ompenge.dk

Hvad er forskellen mellem renminbi og yuan? Svaret på dette og andre spørgsmål i “Renminbi Internationalization”

Kinas centralbank devaluerede sin valuta i sidste uge, hvilket sendte store aktiemarkeder i Asien og Europa ned og udløste frygt for yderligere valutakursdevalueringer i andre lande. Det er den største devaluering i Kinas system i over 20 år. Når du læser nyheder og analyser af denne begivenhed, vil du muligvis se begge termer – “renminbi” og “yuan” – brugt i flæng. Der er i det væsentlige ingen forskel. Renminbi er den officielle valuta i Folkerepublikken Kina og oversættes til “folkets penge.” Dets internationale symbol er CNY (eller CNH i Hong Kong; men forkortet RMB, med symbolet ¥).

Yuan er navnet på den enhed, som renminbi-transaktioner er denomineret i, men henviser også til valutaen generelt. Således kan en person betale for et måltid ved at bruge en 20 yuan-seddel og få nogle yuan og jiao (en tiendedel af en yuan) i bytte (jiaoen er yderligere opdelt i 10 fen). Men det hele er renminbi. Dette svarer til pund sterling, som er navnet på den britiske valuta, mens prisen på en pint øl på en pub i London kun angives i pund.

DEN INTERNATIONALE ROLLE AF DEN RENMINBI
Med hensyn til størrelse og dynamik skiller Folkerepublikken Kinas (PRC) økonomi sig ud blandt de nye markeder. Det er allerede blevet verdens næststørste økonomi og er nu en af de største bidragydere til global vækst. Hvis Kina fortsætter på sit nuværende vækstspor, kan det snart overtage fra USA som verdens største økonomi.

Denne udvikling har ført til intense spekulationer om, at renminbi snart vil blive en af de store internationale valutaer .

“Renminbi Internationalization,” en ny bog udgivet i fællesskab af Brookings Institution Press og Asian Development Bank undersøger spørgsmålene til bunds. Gennem en undersøgelse af de monetære og finansielle spørgsmål forbundet med valutaens internationalisering understreger bogen de mange grunde til, at det internationale samfund bør hilse fremkomsten af Folkerepublikken Kina (PRC) som en kilde til global likviditet. Men at gøre renminbien til en global valuta vil kræve en rebalancering af den kinesiske økonomi, udvikling af landets finansielle markeder og åbning af dem for resten af verden og en overgang til en mere fleksibel valutakurs.

Til sidst vil internationaliseringen ske. af renminbien vil gøre det muligt for Kina at være en alternativ leverandør af sikre aktiver til resten af verden, hvor virksomheder, husholdninger og centralbanker kan parkere deres opsparing, hvor de senere vil være tilgængelige i tilfælde af behov for mere likvid finansiering . Redaktørerne af “Renminbi Internationalization”, Barry Eichengreen og Masahiro Kawai, skriver:

“Verden glæder sig over Kinas fremkomst som en kilde til global likviditet…I mere end et halvt århundrede har den amerikanske dollar været kilden til denne likviditet, hvor US Treasury-forpligtelser udgør det største og mest likvide finansielle marked i verden… Andre kilder til international likviditet skal udvikles for at supplere USA og dets dollar. Kina og dets RMB er oplagte kandidater. Derfor kan fremtiden for globalisering meget vel sætte skub i succesen med Kinas bestræbelser på at internationalisere RMB.”

“Renminbi Internationalization” er en værdig læsning for alle, der ønsker at vide mere om de komplekse spørgsmål omkring en af vor tids store internationale og regionale finansielle udviklinger.