ompenge.dk

canadiske penge

Den canadiske dollar
I den tidlige canadiske historie brugte folk i Storbritanniens canadiske kolonier en række forskellige valutaer til at købe ting, herunder britiske pund, amerikanske dollars, spanske pesos og endda unikke kolonier valutaer lavet af lokale banker og regeringer. I 1867 fik den nye forenede canadiske regering eksklusiv forfatningsmæssig magt over valuta, og i 1870 brugte den denne magt til at vedtage Dominion Notes Act (nu kendt som Currency Act), som gjorde den canadiske dollar ($) til Canadas officielle valuta. En canadisk dollar består af 100 canadiske cent (₵).

Oprindeligt bundet til værdien af det britiske pund, og derefter prisen på guld, siden 1931 har den canadiske dollar været en såkaldt “gratis”. -flydende” valuta med en værdi bestemt af den internationale markedsplads. Som de fleste avancerede lande har Canada også en nationalbank, kendt som Bank of Canada, der har magten til både at udskrive og købe valuta for at hjælpe med at kontrollere valutaens værdi. Efter Den Internationale Valutafonds opfattelse er den canadiske dollar en af verdens syv reservevalutaer kendt for sin stabilitet og pålidelighed selv i tider med økonomisk usikkerhed.

Den canadiske dollar måles normalt i forhold til amerikanske dollar. Det er næsten altid mindre værd, men den nøjagtige værdi kan variere en del afhængigt af, hvad der sker i verden. I værste fald kan den canadiske dollar være omkring 65 amerikanske cents værd; i bedste fald kan den være meget tæt på pari.

Canadiske mønter
Loonie (én dollar)
The Loonie er en stor mønt lavet af guldfarvet nikkel. Der plejede at være en dollarseddel, men den blev udfaset i 1980’erne. Mønten kaldes en “Loonie”, fordi den har et billede af en loon, Canadas nationalfugl.

Toonie (to dollars)
The Toonie eller Twoonie er en karakteristisk udseende mønt lavet af to forskellige farver metal. Den erstattede den gamle to dollarseddel i midten af halvfemserne. Den har en isbjørn på.

Kvarter (25 cent)
“Kvarteren” (såkaldt, fordi den er en kvart dollar værd) er en sølv- farvet 25 cent stykke. Det forestiller en rensdyr, et af Canadas elskede gevirdyr.

Dime (10 cents)
“Dime” er kaldenavnet på 10 cent-stykket. Det er den mindste mønt efter størrelse, og ret tynd. Det har en berømt canadisk sejlbåd på sig, kendt som Bluenose, der var det hurtigste kapsejladsskib i verden i næsten 20 år.

Nikkel (fem cent)
“Nikkel” er, hvad de kalder 5 cent stykket. Det er faktisk større end skillingen, hvilket kan være forvirrende. På et tidspunkt var fem cent-stykker lavet af nikkel (deraf navnet), men i dag er de lavet af stål.

Penny (én cent)
Penny er lavet af kobberbelagt stål og har ahornbladet, et almindeligt symbol på Canada. I 2013 stoppede Canadas regering officielt med at tjene penge og er i øjeblikket i gang med at tage dem alle ud af cirkulation, men gennemførelsen af dette mål er stadig mange år væk. Større virksomheder og kæder i Canada accepterer muligvis ikke ørebetalinger og kræver i stedet kunderne afrundede kontantbetalinger ned eller op til nærmeste fem cent.

Canadian Coins produceres af Royal Canadian Mint, som er kendt blandt møntsamlere som en af de mest ekstravagante og kreative møntproducerende enheder i verden. Ud over standardmønterne ovenfor producerer Mint også et stort udvalg af “special edition” mønter i en bred vifte af pålydende værdier og designs, herunder meget høj værdi mønter af rent guld, sølv og platin, såvel som gimmicky. nyheder som fuldfarve-mønter, glød-i-mørke-mønter og Marvel-superhelte-mønter.

Canadiske papirpenge
Canadiske papirpenge, også kendt som sedler, pengesedler, eller blot sedler, bruges til større valutapålydende værdier. De nuværende designs, kendt som Polymer-serien, er faktisk slet ikke lavet af papir, men en slags tynd, fleksibel plastik kendt som polymer. Papirsedler fra den sidste serie – kendt som Canadian Journey Series – som begyndte i 2001 og begyndte at blive officielt udfaset i 2011, bruges stadig nogle gange. Canadiske seddeldesign ændres normalt hvert 10. år eller deromkring.

5 Dollar Bill
Canadas mindste seddel, $5, er blå og har et portræt af den tidligere premierminister Wilfrid Laurier (1841-1919), den første fransk-canadier til at lede Canada. På bagsiden viser den Canadarm, en robotarm, der blev designet i Canada og brugt på NASA-missioner mellem 1981 og 2011.

10 Dollar Bill
Den lilla $10 lovforslaget viser et portræt af John A. Macdonald (1815-1891), Canadas første premierminister og nationens grundlægger. På bagsiden er der en hyldest til den canadiske langrendsjernbane – Macdonalds signaturpræstation – og et billede af The Canadian, som er togforbindelsen Vancouver-til-Toronto, der drives af VIA Rail, Canadas statsdrevne jernbane.

20 Dollar Bill
$20 har et gammelt, grønt portræt af Canadas monark, dronning Elizabeth II (f. 1926) på. Hun plejede også at være på $1- og $2-sedlerne, dengang de eksisterede. Den anden side byder på Canadian National Vimy Memorial, som er et monument i Frankrig til ære for de mere end 3.000 canadiere, der døde i slaget ved Vimy Ridge (1917), en afgørende allieret sejr i Første Verdenskrig (1914-1918).

50 Dollar Bill
Canadas røde $50 seddel forestiller William Lyon Mackenzie King (1874-1950), den berømte excentriske premierminister, der ledede Canada gennem Anden Verdenskrig (1939-1945) og meget af begyndelsen til midten af det 20. århundrede. Bagsiden forestiller CCGS Amundsen, som er et avanceret isbryderskib, der bruges til at hjælpe den canadiske kystvagt med at udføre forsknings- og udforskningsarbejde i det canadiske arktiske område.

100 Dollars Bill
Sidst og mest uklart har vi den canadiske 100 dollarseddel, med ansigtet af Robert Borden (1854-1937), som var premierminister i Canada under Første Verdenskrig (1914-1918). Bagsiden har en hilsen til canadisk videnskabsforskning, inklusive en skildring af insulin, som blev opdaget af den canadiske videnskabsmand Frederick Banting (1891-1941).

Mange butikker i Canada vil ikke tage 100 dollarsedler, disse dage, da de ofte er forfalskede (eller det antager mange skeptiske butiksejere). Forfalskning af store sedler er et problem i Canada, hvilket er grunden til, at regeringen indstillede 1.000 dollar-sedlen – tidligere den næststørste canadiske regning efter 100 dollars – i 2000 (se sidebjælken).

GD Regina
Alle Canadas mønter har et portræt af dronning Elizabeth II på bagsiden og er indskrevet med den latinske sætning DG Regina, eller Dei Gratia Regina, som betyder “Dronning af Guds nåde.” Dronningens portræt opdateres med jævne mellemrum, hvilket betyder, at det er let at se med et øjeblik, hvor gammel en mønt er baseret på, hvor gammel Hendes Majestæt ser ud.

Gamle sedler
Mest levende canadiere vil have minder om de tre tidligere seddeldesigns. Ses nedenfor, fra top til bund, omfatter dette Canadian Journey-serien, som var i brug fra cirka 2001 til 2011, Canadian Birds-serien, som var i brug fra 1986 til 2001, og Scenes of Canada-serien, som var i brug fra 1969 til 1986. Siden 1969 har alle sedler haft de samme personer på, selvom billederne på bagsiden er ændret. Farvekodningen har været på plads siden 1930’erne.

Thousand Dollar Bill
Teknisk set er der en sjette canadisk seddel, 1.000 dollarsedlen, selvom det næsten aldrig er set i dag. Udgivet som en del af 1986-2001-seddellinjen, blev den hurtigt en favorit blandt gangstere og narkohandlere, som var de eneste mennesker, der havde et regelmæssigt behov for at foretage så store kontanttransaktioner. Det blev afbrudt i 2000, men ifølge en CBC-historie fra 2018 er der stadig mere end 700.000 i omløb over hele Canada. I 2018 annoncerede den føderale regering en plan om at begynde at de-legalisere de manglende regninger, så de aldrig kan bruges igen.

Hurtige fakta

  • Canadas valuta er kendt som dollaren, som er opdelt i 100 cents.
  • Den canadiske dollar er en af verdens mest værdifulde valutaer.
  • Canadiere foretager køb ved at bruge en række små -værdimønter og fem sedler af større værdi.
  • Canadas sedler og mønter har alle billeder af vigtige nationale symboler.