ompenge.dk

Det britiske pund er faldet. Hvad er virkningen?

Den britiske valuta har taget et dyk og er faldet over for den amerikanske dollar for at nå det laveste niveau nogensinde. Det er et tegn på alarmen på finansmarkederne over den nye premierminister, Liz Truss’ hastebudgettiltag, der blev afsløret i sidste uge med det formål at sætte gang i den skrantende økonomi.

Investorer er skræmt over en omfattende pakke af skattelettelser, der sandsynligvis vil koste titusindvis af milliarder af pund i ekstra statslån og udgør et risikabelt spil for at afværge en truende recession.

Men det er ikke alt. Valutakaoset udspiller sig på baggrund af dollarens rally til et højdepunkt i to årtier.

Her er et kig på, hvad det hele betyder:

HVERDAGSpåvirkning

Mange briter kæmper midt i en stigende inflation drevet af stigende priser på fødevarer og energi i en leveomkostningskrise, der er blevet kaldt den værste i en generation.

Pundets fald truer med at gøre det endnu værre. En af de mest synlige måder er ved at komme ind i energikrisen, fordi olie og naturgas er prissat i dollars. Påvirkningen mærkes ved pumpen.

Britiske bilister betaler i gennemsnit 5 pund (5,45 USD) mere for at fylde deres biler op siden begyndelsen af året, da pundet er faldet, ifølge en analyse fra motorforbundet AA. De britiske gaspriser ville være mindst 9 pence pr. liter billigere, hvis pundet stadig var på sit niveau i midten af februar på $1,35 sammenlignet med det nu forældede $1,14-niveau, som gruppen brugte i sidste uge til sin beregning.

“Der er enhver chance for, at et faldende pund vil gøre livet dyrere,” sagde Sarah Coles, senior analytiker for privatøkonomi hos finansfirmaet Hargreaves Lansdown. Alt, der købes fra udlandet – komponenter, råvarer, supermarkedsvarer og husholdningsartikler – vil være dyrere.

“Disse stigende omkostninger vil føre til højere priser og presse inflationen endnu højere,” sagde Coles. “For alle, hvis budget allerede var strakt til bristepunktet, vil dette betyde endnu mere smerte ved kasserne.”

Finansminister Kwasi Kwarteng håber, at store skattelettelser vil anspore økonomisk vækst og generere velstand, men faldet pund øger den mulighed, der vil blive udlignet, hvis centralbanken træder ind med større end forventet rentestigninger.

Nogle analytikere spekulerer på, at renterne kan stige så højt som 6 % til næste forår, en skarp kontrast til det næsten nul-niveau, de var på for blot få år siden. Stigende priser betyder, at mange boligejere står over for større månedlige realkreditregninger, hvilket efterlader dem mindre at bruge på andre varer og tjenester.

HVOR LAVT KAN DET GÅ?

Femten år siden var 1 britisk pund i stand til at købe $2. Nu er pundet tættere på paritet med dollaren, en engang utænkelig begivenhed og en psykologisk vigtig milepæl. Pundet er faldet med mere end 5 %, siden regeringen skitserede sine økonomiske planer fredag, og faldt så lavt som $1,0373 tidligt mandag, før det hoppede tilbage til over $1,06.

Markederne rejser udsigten til, at de to valutaer måske snart på lige fod. En stor del af faldet har været drevet af dollarens styrke, som er steget over for en lang række andre valutaer, da den amerikanske centralbank aggressivt hæver renten, hvilket tiltrækker interesse fra investorer, der flygter fra mere risikable aktiver.

euro har for eksempel været på en lignende bane som pundet, efter at være faldet under paritet med dollaren for nylig og derefter ramt et nyt lavpunkt i 20 år mandag.

Pundet er dog faldet mere end de fleste. på grund af lokale faktorer. Investorer er foruroligede over Kwartengs “manglende fokus på finanspolitisk forsigtighed”, som opvejer enhver optimisme om hans pro-vækst, anti-bureaukrati-dagsorden, sagde Victoria Scholar, investeringschef hos interaktiv investor.

“På Ud over at være bullish over for dollaren er det internationale investorsamfund nu også meget bearish over for pundet på grund af frygt for Storbritanniens økonomiske udsigter og investeringscase,” sagde Scholar.

TUG OF WAR

strong>

Det faldende pund fremhæver, hvad analytikere kalder en “tovtrækning” mellem Storbritanniens finansministerium og centralbanken, som har uafhængighed fra regeringen til at fungere uden politisk indflydelse.

Truss-regeringen satser på, at nedsættelse af skatter og lån mere for at betale for det vil sætte gang i økonomisk vækst, da en recession truer.

Det sætter embedsmænd i modstrid med Bank of England, hvor politikere forsøger. at dæmme op for inflation, der truer den finansielle stabilitet ved at hæve renten , med syv forhøjelser indtil videre i år og mere i pipelinen.

Centralbanken sagde mandag, at den ikke ville tøve med at hæve renten med så meget som nødvendigt på sit næste møde i november, hvilket gjorde lidt for at berolige markederne. Et midlertidigt møde for at beslutte en nødrenteforhøjelse kunne være nødvendig, “selvom det ville risikere at eskalere spændinger med den nye regering,” sagde Jeremy Lawson, cheføkonom hos asset manager abrdn.

“Der er ingen gode muligheder herfra, bare mindre dårlige, med Storbritanniens allerede kæmpende husstand og virksomheder tilbage for at samle brikkerne op,” sagde Lawson.

ER DER NOGEN OPSIDER?

Britisk eksport vil være billigere for købere, der betaler i dollars. Men den økonomiske effekt vil sandsynligvis være begrænset, da Storbritannien har et handelsunderskud med resten af verden ved at importere mere, end det eksporterer.

Det vil være meget billigere for udenlandske besøgende, især amerikanere. Pub-øl, teaterbilletter til shows i Londons West End og hotelregninger vil være mere overkommelige for turister.

Og for investorer og velhavende mennesker gør det faldende pund det billigere at købe fast ejendom i Storbritannien, især i eksklusive London-kvarterer, der længe har været begunstiget af de globale superrige.