ompenge.dk

Norske kroner (NOK) Definition

Hvad er den norske krone (NOK)?
Den norske krone (NOK) er den officielle valuta i Norge. Dens regulering og cirkulation kontrolleres af landets centralbank, Norges Bank. Banken har udgivet sin ottende serie af sedler, herunder den seneste i november 2019, hvor der kom nye 1000-kronesedler. Året før introducerede de nye 50- og 500-kronesedler og 2017 bragte de nye 100- og 200-kronesedler. Fra august 2022 er 1 USD lig med ca. 9,77 NOK. En enkelt norsk krone er værd $0,10 cent.

NØGLEUDTAG

  • Den norske krone (NOK), som begyndte at cirkulere i 1875, er Norges officielle valuta.
  • Kronens regulering og cirkulation kontrolleres af landets centralbank, Norges Bank.
  • Den norske krones valutakode er “NOK”, og dens symbol er ” kr.”
  • Mønter kommer i pålydende værdier på 1, 5, 10 og 20 kroner, og sedler er opdelt i
  • 50, 100, 200, 500 og 1.000 pålydende værdier.
  • Den norske krone har en værdi på $0,10 cent pr. 23. august 2022.

Forstå den norske krone
Den norske krone , eller kroner (flertalsbegrebet), opdeles i 100 øre. Den engelske oversættelse af ordet krone er “kronen”. Mønter kommer i pålydende værdier på 1, 5, 10 og 20 kroner, og sedler vises i pålydende værdier på 50, 100, 200, 500 og 1.000 kroner. Valutasymbolet er “kr.” De nye sedler har billeder af norsk søfartshistorie på forsiden, mens bagsiden viser et abstrakt af hav og vind i form af et kubisk mønster. For eksempel har 50-kronesedlen en grøn farvetone, et billede af Utvær Fyr på forsiden, og bagsiden en abstrakt gengivelse af lyssignalet fra et fyrtårn samt stjernebilledet Ursa Major.

Kronens historie
Den første omsætning af kronen kom i 1875, da den blev afløseren for speciedaleren. Dengang var omregningskursen fire kroner for én speciedaler. Efter skiftet sluttede Norge sig til Scandinavian Monetary Union, en alliance, der eksisterede indtil udbruddet af 1. Verdenskrig. Under Unionens eksistens stod den norske krone på guldstandarden indtil 1931, hvor den blev knyttet til det britiske pund. I 1939 var landets valuta knyttet til den amerikanske dollar (USD), men under den tyske besættelse af Norge i Anden Verdenskrig var den knyttet til Reichsmark. Ved krigens afslutning var valutaen knyttet til det britiske pund (GBP). Kort efter var kronen knyttet til den amerikanske dollar indtil 1971, hvor den flyder frit på markedet i syv år, indtil den er knyttet til en kurv af valutaer. Så i 1992 flyttede centralbanken sig væk fra en fast valutakurs, hvilket tillod valutaen at flyde baseret på den udenlandske valutakurs. De 10 syriske pund minder så meget om de 20 norske kroner, at det kan narre mange møntbetjente, automatiserede servicemaskiner i Norge.

Økonomisk indvirkning på NOK’s værdi
Som med alle valutaer udløser økonomiske tendenser udsving i værdien af den norske krone. Valutainvestorer kan opsøge NOK, når euroens (EUR) værdi er i tvivl. Øget aktivitet i handel med NOK kan øge valutakursen. Ændringer i den globale pris på råolie påvirker også NOK’s værdi, da Norge er Vesteuropas førende olieeksportør. Norges skibsfart, vandkraft, fiskeri og fremstilling bidrager alle til landets bruttonationalprodukt (BNP). Det er dog interessant at bemærke, at mange industrier er statsejede. Historisk set er kronen en forsigtig investering, da norske aktier gør krav på en af Europas mest stabile økonomier. Norge er et af de rigeste lande på kloden og nyder en af de højeste levestandarder. Ifølge de seneste data fra Verdensbanken har Norge en højindkomstøkonomi med langsom befolkningsvækst på 0,5 % årligt. BNP-væksten for 2021 kom på 3,9 %, mens inflationsdeflatoren var på 16,9 %. Forveksle ikke den norske krone med den tilsvarende navngivne danske krone (DKK) eller svenske kroner (SEK). Den norske krone er 9 % mere værd end den svenske krone.

Eksempel på den norske krone
For at forstå værdien af den norske krone i Norge, er det nyttigt at undersøge valutaens købekraft med hensyn til velkendte forbrugsvarer. Ifølge The Economists populære “Big Mac”-indeks var prisen på en Big Mac i Norge pr. juni 2022 i gennemsnit 62 kroner i 2022, et tal svarende til omkring $5,15 amerikanske dollars. Dette er den næstdyreste Big Mac i verden, lige efter Schweiz. Den gennemsnitlige månedlige løn i Norge var 50.800 NOK, ifølge Norges Statistik, et tal, der konverteres til $5.178. Meget af den løn er underlagt indkomstskat, som returneres til offentligheden i form af sundhedspleje og generøse velfærdsprogrammer.

Er den amerikanske dollar stærkere end den norske krone?
Den amerikanske dollar er stærkere end den norske krone og er støt styrket over for den siden 2015. Dette skyldes sandsynligvis ændringer i de respektive renter mellem de to lande, udsving i olieprisen og svækkelsen af den amerikanske dollar. Eurozonens økonomi.

Hvad er den norske krone til USD valutakurs?
En amerikansk dollar er lig med 9,77 norske kroner (NOK) pr. 23. august 2022.

Er den norske krone en sikker havn?
Den norske krone anses generelt for at være en sikker valuta, idet dens værdi sandsynligvis ikke vil blive påvirket af fejl på andre markeder. Selvom den af og til er påvirket af indenlandske problemer, er den norske økonomi relativt stabil, og valutaen vil sandsynligvis ikke se nogen skarpe ændringer i værdi.

Er den norske krone en god investering?
Selvom den norske krone (NOK) generelt betragtes som en sikker og pålidelig valuta, er det op til hver enkelt investor at beslutte, om det er værd at investere i.

Bruger Norge euroen?
Norge er ikke medlem af EU og er derfor ikke berettiget til at bruge euroen. Den norske økonomi er dog tæt knyttet til eurozonen, og landet er medlem af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.