ompenge.dk

5 fakta om den bulgarske lev, du måske ikke ved

Republikken Bulgarien er en af Balkan-nationerne i Østeuropa. Med store landskaber og utrolig arkitektur har Bulgarien meget at tilbyde dem, der måtte besøge. I Bulgarien kaldes valutaen “bulgarsk lev” eller “leva”, hvis du taler om den i flertal. Lev er udstedt af den bulgarske nationalbank, landets centralbank. “BGN” er dens valutakode og “лв” er valutasymbolet. En lev kan opdeles i 100 stotinki. Bulgarske leva er tilgængelige i mønter og pengesedler.

Bulgarske mønter kommer i følgende pålydende værdier:
1, 2, 5, 10, 20 og 50 stotinki
1 og 2 lev

Bulgarske sedler kommer i følgende pålydende værdier:
1, 2, 5, 10, 20, 50 og 100 lev

Valutakurser
For at se den aktuelle bulgarske lev-til-dollar-kurs, tjek dagens kurs med Remitly.

5 interessante fakta om den bulgarske lev
At lære om verdens valutaer kan give indsigt i hvert lands kultur. Her er nogle sjove og fascinerende fakta om den valuta, der bruges i Bulgarien.

1. Ordet “lev” peger på et symbol på Bulgarien.
“Lev” kan oversættes til “løve” i en ældre form af det bulgarske sprog. Løver i Bulgarien er et symbol på styrke og mod. Løven blev det officielle symbol i 1878, efter at Bulgarien genvandt uafhængighed fra Det Osmanniske Rige. I dag kan du se løvestatuer rundt omkring i Bulgarien.

Her er nogle berømte steder, hvor du kan finde løvestatuer:

 • Løvebroen i Sofia
 • Monument til den ukendte soldat i Sofia
 • Retfærdspaladset i Sofia
 • Tsarevets fæstning i Veliko Tarnovo
 • Sofia retsbygning i Sofia

2. Landets penge byder på bemærkelsesværdige bulgarere.
Berømte bulgarere står på lev-sedler og -mønter.

 • 1 lev-mønt og pengeseddel: Sankt Johannes af Rila, Bulgariens skytshelgen .
 • 2 leva mønt og pengeseddel: Sankt Paisius af Hilendar, en præst, forfatter og National Revival-figur. Han er mest kendt for at skrive den anden moderne bulgarske historie, Istoriya Slavyanobolgarskaya, i 1765.
 • 5 leva seddel: Ivan Milev, en maler og scenograf i det tidlige 20. århundrede, hvis stil eksemplificerede bulgarsk modernisme.
 • 10 leva-seddel: Dr. Petar Beron, en videnskabsmand og underviser, der var kendt for at skabe den første bog trykt på moderne bulgarsk, The Fish Primer, i 1924.
 • 20 leva-seddel: Stefan Stambolov , Bulgariens premierminister fra 1887 til 1894.
 • 50 leva seddel: Pencho Slaveykov, en forfatter, hvis mest berømte værk er “Kurvava Pesen”, et episk digt, som han aldrig blev færdig med om den bulgarske kamp for uafhængighed.
 • 100 leva-seddel: Aleko Konstantinov, en forfatter i slutningen af det 19. århundrede, som skabte en berømt karakter i bulgarsk litteratur ved navn Bay Ganyo.

3. Stotinki-mønter viser et bulgarsk verdensarvssted.
Alle stotinki har det samme billede, uanset hvor meget de er værd. Den ene side viser værdien – 1, 2, 5, 10, 20 og 50 stotinki. Den anden side viser Madara-rytteren, en klippeudskæring i Madara, Bulgarien.

Madara-rytteren er på UNESCOs verdensarvsliste. Udskæringen forestiller en ridder på en hest, der besejrer en løve. Madara var et helligt sted for det første bulgarske imperium, før dets folk blev konverteret til kristendommen. Udskæringen blev lavet i det 8. århundrede.

4. Bulgarsk valuta har funktioner mod falskmøntneri.
Falske penge er et meget sjældent problem i Bulgarien. Moderne pengesedler har flere sikkerhedsfunktioner, der forhindrer falskmøntneri. 100-lev-sedlen har for eksempel en stribe, der skifter farve, når sedlen vippes, sikkerhedsfibre indlejret i papiret og et tredimensionelt portræt som et vandmærke, der kan ses fra begge sider af sedlen.

5. Lev vil blive erstattet af euroen.
Bulgarien har været medlem af Den Europæiske Union siden 2007. Selvom landet ikke oprindeligt indførte euroen som sin valuta, har det siden forpligtet sig til at gennemføre overgangen. Euro forventes at blive Bulgariens officielle valuta fra den 1. januar 2024.

En kort historie om den bulgarske lev
Levens historie er meget interessant, og selvom Bulgarien har udstået mange politiske forandringer og turbulens, er lev forblevet stabil. Lev blev først skabt, da Bulgarien opnåede uafhængighed fra Det Osmanniske Rige i slutningen af det 19. århundrede. Den havde været under imperiets kontrol i århundreder.

Lev forblev valutaen i hele Bulgarien selv gennem to krige (1. og 2. verdenskrig), og mens den var under Sovjetunionens kontrol. Selvom pengesedlerne altid er blevet kaldt lev, blev nye versioner introduceret flere gange. Den version af lev, der bruges i dag, blev introduceret i 1995.

Sende penge til Bulgarien
Du kan sende penge til Bulgarien med Remitly. Nye kunder kan være berettiget til et særligt tilbud ved deres første overførsel.

Remitly gør internationale pengeoverførsler hurtigere, nemmere, mere gennemsigtige og mere overkommelige. Siden 2011 har over 5 millioner mennesker brugt vores sikre mobilapp til at sende penge hjem med ro i sindet. Besøg hjemmesiden, download vores app, eller tjek vores Hjælp for at komme i gang.

Yderligere læsning
Hvis du ønsker at lære mere om udenlandsk valuta, at overføre penge internationalt eller valutakurser, kan du være interesseret i artiklerne nedenfor.

Hvor lang tid tager internationale pengeoverførsler?
Forstå valutakurser: En guide til enhver, der sender penge i 2022
Sådan sender du penge med et kreditkort internationalt