ompenge.dk

NZD (New Zealand Dollar)

Hvad er NZD (New Zealand Dollar)?
New Zealand Dollar (NZD) er den officielle valuta i New Zealand. NZD består af 100 cent og er ofte repræsenteret med symbolet $ eller NZ$ for at adskille det fra andre valutaer baseret på dollars. NZD ser også brug på Cookøerne, Niue, Tokelau og Pitcairnøerne.

NØGLEHEMMEDELSER

  • Den newzealandske valuta er kendt som New Zealand dollar (NZD).
  • New Zealand plejede at bruge det britiske monetære format, som var pund, shilling og pence, indtil 1967, hvor det skiftede til dollarbaserede penge.
  • Den newzealandske dollar gennemgik en række ændringer i en fast valutakurs med den amerikanske dollar indtil marts 1985, hvor valutaen fik lov til at flyde frit.
  • Siden 1999 har den newzealandske regering har produceret polymer- eller plastversioner af den newzealandske dollar, hvilket har gjort sedlen mere sikker mod forfalskning.

Forstå NZD (New Zealand Dollar)
Decimalisering af NZD (opdeling i 100 cent) fandt sted i 1967, da den newzealandske dollar erstattede det newzealandske pund med en kurs på to dollars til et pund. NZD, der oprindeligt var knyttet til den amerikanske dollar, gennemgik en række ændringer i den faste valutakurs indtil marts 1985, hvor valutaen fik lov til at flyde frit.

New Zealandsk valuta har haft en lang historie med over 160 år. Faktisk brugte New Zealand i løbet af 1800-tallet sine mønter og sedler, før britisk valuta overhovedet var lovlig valuta. Intet blev dog gjort officielt før 1933, da New Zealand udstedte deres første officielle mønter, baseret på det britiske pund, shilling og pence. NZD omtales kærligt som ‘Kiwi’ til ære for en flyveløs fugl kaldet en kiwi, som er afbilledet på den ene side af landets $1-mønt.

I 1934, New Zealands Reserve Bank blev etableret og blev den eneste leverandør af pengesedler. De originale sedler havde en række forskellige designs, herunder en kiwi, nationens våbenskjold, Maori King Tawhiao og Fiordlands Mitre Peak. Det tog yderligere 30 år, før Reserve Bank erstattede valutaen i pund, shilling og pence med faktiske dollars og cents. Alene i året 1967 trykte banken 27 millioner nye sedler og 165 millioner nye mønter.

NZD-valutaen har en lang historie med farverige og levende penge og har siden den første udstedelse ændret sit trykte design flere gange. I 1992 blev billederne af dronning Elizabeth på alle pengesedlerne ændret for at afspejle fremtrædende borgere i New Zealand, såsom Edmund Hillary, Kate Sheppard, Apirana Ngata og Ernest Rutherford, sammen med lokale fugle og planter på bagsiden af sedlerne. Siden 1999 har den newzealandske regering produceret polymer- eller plastversioner af den newzealandske dollar, hvilket har gjort sedlen mere sikker mod forfalskning. Derudover har den nye polymersammensætning øget sedlens levetid.

Det anslås, at polymernoten holder fire gange længere end almindelige hør- eller papirsedler. Interessant nok kan polymersedlen gå gennem en vaskemaskine uden at lide nogen materiel skade. I 2016 havde valutaen sin seneste opdatering med endnu flere klare farver og opdaterede sikkerhedsfunktioner.

NZD/USD
Værdien af NZD/USD-parret er angivet som 1 New Zealand dollar pr. X US dollars. For eksempel, hvis parret handler til 1,50, betyder det, at det tager 1,5 amerikanske dollars at købe 1 New Zealand dollar. NZD/USD er påvirket af faktorer, der påvirker værdien af den newzealandske dollar og/eller den amerikanske dollar i forhold til hinanden og andre valutaer. Af denne grund vil renteforskellen mellem Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) og Federal Reserve (Fed) påvirke værdien af disse valutaer sammenlignet med hinanden. Når Fed intervenerer i åbne markedsaktiviteter for at gøre den amerikanske dollar stærkere, kan værdien af NZD/USD krydset falde på grund af en styrkelse af den amerikanske dollar sammenlignet med den newzealandske dollar.

NZD/USD har en tendens til at have en positiv korrelation til sin nabo, den australske dollar (AUD/USD).
Den newzealandske dollar betragtes som en carry-trade valuta, idet den er relativt højtydende, så investorer vil ofte købe NZD og finansiere den med en valuta med lavere afkast såsom den japanske yen eller den schweiziske franc. Beviser på dette var fremherskende under finanskrisen, da NZD var en af mange højforrentende valutaer, der faldt i løbet af 2008 og 2009. Marginhandelspositioner på NZD/japanske yen-kursen steg støt i løbet af 2007-08, da japanske investorer udnyttede af den store forskel mellem New Zealand og japanske renter.

Under turbulensen på de globale finansmarkeder i midten til slutningen af 2008 faldt de kumulative lange nettopositioner, som japanske marginhandlere havde i NZD, med næsten 90 % . Andre faktorer, der påvirker NZD, er mejeripriser og turismetal. New Zealand er en af verdens største eksportører af sødmælkspulver. Det betyder, at hvis mælkepriserne stiger, vil den newzealandske økonomi sandsynligvis klare sig godt, hvilket vil presse valutaen op. Turisme er et andet hovedelement i den newzealandske økonomi. Så efterhånden som antallet af besøgende til New Zealand stiger, klarer økonomien sig godt, og valutaen apprecieres.

Hvad er forkortelsen for New Zealand Currency?
Forkortelsen for New Zealands valuta er “NZD.”

Hvorfor er NZD så stærk?
Styrken af en valuta har tendens til at svinge, så styrken af NZD er muligvis ikke altid så stærk. Men samlet set betragtes NZD som en stabil valuta på grund af styrken af den newzealandske økonomi og dens udsigter. Turisme er en stærk økonomisk drivkraft for New Zealand, så når turismen klarer sig godt i landet, vil valutaen have en tendens til at være stærkere. Andre økonomiske faktorer, såsom vækstrate, BNP, arbejdsløshed og inflation er stærke og fører derfor til en stærk valuta.

Er newzealandske dollars en af de bedste valutaer at handle med?
NZD er en af de mest handlede valutaer i verden, hvilket gør den til en likvid valuta på forexmarkederne. New Zealand har en høj valutaomsætning sammenlignet med BNP på grund af internationale handlende, der søger afkast, New Zealand har mange virksomheder og banker, der er ejet af internationale virksomheder, hvilket resulterer i valutaswaps for at minimere valutarisikoen, eksport og import er en stor del af New Zealands økonomi, og fordi newzealandske virksomheder og organisationer låner kraftigt fra internationale markeder.

Hvordan ser New Zealands valuta ud?
Hver seddel og mønt i New Zealands valuta ser anderledes ud. Valutaen har normalt en fugl på den ene side af en seddel eller mønt samt en vigtig historisk figur i New Zealand. Valutaen kommer også i meget lyse farver.