ompenge.dk

Den schweiziske franc

Oprindelse og historie
Før 1798 prægede omkring 75 enheder mønter i Schweiz, hvilket resulterede i 860 forskellige typer valutaer i omløb med forskellige værdier, pålydende værdier og pengesystemer. Nogle af disse valutaer var blandt andet thalere fra Bern, Zürich, Basel og Genève eller florinen i Fribourg.

I 1798 indførte Den Helvetiske Republik et nyt pengesystem baseret på thalerne fra Berna, opdelt i 10 batzen eller 100 rappen. Den schweiziske franc svarede til 6 gram og tre fjerdedele af rent sølv eller 1,5 Fr. Denne franc blev udstedt indtil slutningen af Den Helvetiske Republik i 1803, men den blev brugt som model for valutaerne i mange kantoner i det reformerede Schweiziske Forbund.

Selvom der udstedtes omkring 22 kantoner og halvkantoner. deres egen valuta mellem 1803 og 1850, mindre end 15% af pengene i omløb i Schweiz i 1850 blev produceret lokalt, idet resten af den udenlandsk valuta, hovedsagelig fra de penge, lejesoldater bragte hjem. Nogle private banker begyndte også at udstede de første pengesedler, så de endte med at have omkring 8.000 forskellige mønter og sedler i omløb på samme tid, hvilket gjorde det monetære system ret komplekst.

Den nye føderale forfatning i Schweiz i 1848 specificerede, at den føderale regering ville være den eneste enhed, der havde tilladelse til at udstede penge i landet. To år senere fulgte den første monetære føderale lov, godkendt af forbundsforsamlingen den 7. maj 1850, som introducerede francen som monetær enhed i Schweiz. Den schweiziske franc blev sat i omløb på samme tid som den franske franc.

I 1865 oprettede Frankrig, Belgien, Italien og Schweiz den latinske monetære enhed, hvor de blev enige om at fastsætte deres nationale valutaer baseret på 4,50 gram af sølv eller 0,290322 gram guld. I løbet af tiåret af 1920 begyndte Unionen at forsvinde, og aftalerne sluttede officielt i 1927, men den schweiziske franc holdt den samme valutakurs indtil 1936, hvor den led sin eneste devaluering den 27. september under den store depression. Valutaen devaluerede 30 % efter devalueringerne af pund, amerikanske dollar og franske franc. I 1945 tilsluttede Schweiz sig Bretton Woods-aftalerne og fastsatte francen til dollaren i en vekselkurs på 4,30221 CHF pr. dollar.

Nuværende schweizerfranc-mønter og -sedler
Schweiz franc er opdelt i 100 cents, og i dag er der mønter på 5, 10 og 20 cents.

Vidste du det?
Pengeautomater placeret i banker kaldes bancomats og pengeautomater på postkontorer kaldes postomats.
Euro accepteres over hele Schweiz, inklusive de fleste hoteller, nogle restauranter og souvenirbutikker. Ændringen er angivet i schweizerfranc i henhold til daglige valutakurser.