ompenge.dk

Bitcoin vs. Ripple: Hvad er forskellen?

Bitcoin vs. Ripple: An Overview
Udefra ser cryptocurrency-investeringsuniverset ud til at være begrænset til bitcoin. Som den mest kendte kryptovaluta er bitcoin førende inden for markedsværdi og overordnet trækkraft hos investorer. Men der er flere andre muligheder for dem, der er interesseret i at diversificere deres portefølje og eksperimentere med mønter, der giver et anderledes bud på konceptet med digitale valutaer. Ripples XRP er en af dem. I maj 2022 rangerede kryptovalutaen på en sjetteplads i forhold til den samlede markedsværdi. Lad os se nærmere på, hvad der adskiller XRP fra Bitcoin og andre top digitale tokens.

KEY TAKEAWAYS

  • Ripple er virksomheden, der står bag XRP, kryptovalutaen.
  • Bekræftelser af Bitcoin-transaktioner kan tage mange minutter med høje transaktionsomkostninger, mens XRP-transaktioner bekræftes på få sekunder med små omkostninger.
  • XRP er en teknologi, der hovedsageligt er kendt for dets digitale betalingsnetværk og -protokol.
  • Mange større banker bruger XRP-betalingssystemet.

Bitcoin
Bitcoin opererer på en offentlig blockchain hovedbog, der understøtter en digital valuta, der bruges til at lette betalinger for varer og tjenester. Bitcoin-netværket er baseret på blockchain-konceptet, en offentlig hovedbog over verificerede transaktioner og registrering. Minearbejdere verificerer løbende transaktioner og tilføjer dem til Bitcoin blockchain. Til gengæld for deres tid og den nødvendige computerkraft til at validere hovedbogen på denne måde, belønnes minearbejdere med BTC ved succesfuld validering af transaktioner.

Ripple
XRP er den oprindelige kryptovaluta for produkter udviklet af Ripple Labs. Dets produkter bruges til betalingsafvikling, aktivudveksling og overførselssystemer, der fungerer mere som SWIFT, en tjeneste til internationale penge- og sikkerhedsoverførsler, der bruges af et netværk af banker og finansielle formidlere. XRP er pre-mined og bruger en mindre kompliceret metode til minedrift sammenlignet med Bitcoin. I nyhedsrapporter bruges XRP og Ripple ofte i flæng. Begge er faktisk forskellige. Ripple er navnet på virksomheden og netværket bag XRP-kryptovalutaen. Virksomheden blev grundlagt som et peer-to-peer-tillidsnetværk, der udnyttede sociale medier. Brugere inden for et netværk kunne omgå banker og yde lån og åbne kreditlinjer med hinanden. Men netværket kunne ikke komme i gang. I 2012, tre år efter Bitcoin indvarslede kryptovaluta-æraen, skiftede Ripple spor og blev til OpenCoin – et netværk for pengeoverførsler, hvor store virksomheder og finansielle servicevirksomheder fungerede som modparter til transaktioner.

XRP, dets kryptovaluta, blev lanceret samme år, hvor 80 milliarder tokens gik til virksomheden og 20 milliarder til dets medstiftere. Formålet med XRP var at tjene som en mellemliggende mekanisme til udveksling mellem to valutaer eller netværk. OpenCoin blev til Ripple Labs i september 2013. Ripple beskriver sig selv som et globalt betalingsnetværk og tæller store banker og finansielle tjenester blandt sine kunder. XRP bruges i dets produkter for at lette hurtig konvertering mellem forskellige valutaer.

Nøgleforskelle
De vigtigste forskelle mellem Bitcoin og XRP er som følger:

Begge har forskellige metoder til at validere transaktioner
I stedet for at bruge blockchain-minekonceptet bruger Ripple-netværket en unik distribueret konsensusmekanisme til at validere transaktioner, hvor deltagende noder verificerer ægtheden af en transaktion ved at udføre en afstemning. Dette muliggør næsten øjeblikkelige bekræftelser uden en central myndighed. Resultatet er, at XRP forbliver decentraliseret og er hurtigere og mere pålidelig end mange af sine konkurrenter. Det betyder også, at XRP-konsensussystemet forbruger ubetydelige mængder energi sammenlignet med Bitcoin, som betragtes som et energisvin.

XRP er billigere og hurtigere end Bitcoin
pga. til den komplicerede og intensive natur af minedrift, der bruges i kryptovalutaen, kan bekræftelser af Bitcoin-transaktioner tage mange minutter og er forbundet med høje transaktionsomkostninger. XRP-transaktioner bekræftes inden for få sekunder og sker generelt til meget lave omkostninger. I lighed med behandlingsgebyret for bitcoin-transaktioner opkræves XRP-transaktioner. Hver gang en transaktion udføres på Ripple-netværket, debiteres brugeren (enkeltperson eller organisation) en lille mængde XRP.

XRP har flere mønter på markedet
En milliard XRP blev udvundet ved lanceringen og er gradvist blevet frigivet på markedet af dets hovedinvestorer. I modsætning hertil er Bitcoins udbud begrænset til 21 millioner, hvilket betyder, at der kun nogensinde vil eksistere 21 millioner Bitcoin. BTC’s kunstige knaphed har hjulpet med at skabe investorinteresse for dets potentiale som værdilager.

XRP og Bitcoin har forskellige cirkulationsmekanismer
Bitcoins frigives og føjes til netværket som og når minearbejdere finder dem. De overholder ikke en frigivelsesplan, og deres forsyning afhænger for det meste af netværkshastigheder og sværhedsgraden af den algoritme, der bruges til at mine mønter. En smart kontrakt styrer frigivelsen af XRP. Ripple planlagde at frigive maksimalt 1 milliard XRP-tokens hver måned som styret af en indbygget smart kontrakt; det nuværende oplag er på 55 mia. Enhver ubrugt del af XRP i en bestemt måned vil blive flyttet tilbage til en spærret konto. Denne mekanisme sikrer, at der ikke vil være mulighed for misbrug på grund af et overudbud af XRP kryptomønter, og det vil tage mange år, før alle kryptomønterne vil være tilgængelige. Samlet set er XRP bedre til lavere behandlingstider og lavere transaktionsgebyrer end bitcoin.

Bitcoin vs. Ripple Eksempel
For at forstå begge dele med sammenligninger fra den virkelige verden er der nogle nedenfor analogier. Peter, der bor i Amerika, besøger Walmart og betaler for sine indkøb i amerikanske dollars. Han kan også bruge sine amerikanske dollars til at købe andre valutaer til handel og investering, såsom GBP eller JPY, og sælge dem ud på et senere tidspunkt med fortjeneste eller tab. Bitcoin er en tilsvarende digital valuta – for eksempel et alternativ til virkelige amerikanske dollars. Peter kan foretage et køb og betale for det i bitcoins, eller han kan købe bitcoins til handel og investeringer og sælge dem ud på et senere tidspunkt med fortjeneste eller tab, ligesom han handler med enhver anden fiat-valuta som GBP eller JPY.

Hvis Peter i Amerika ønsker at sende $100 til Paul i Italien, kan han gøre det ved at instruere sin amerikanske bank om at udføre transaktionen. Efter at have taget de nødvendige gebyrer, vil Peters amerikanske bank udstede instruktioner ved hjælp af det nuværende SWIFT-system, der krediterer Pauls italienske bankkonto med tilsvarende euro (eller USD). Denne proces kan involvere høje gebyrer i begge ender og tager et vist antal dage at behandle. Indtast Ripple, betalings- og afviklingssystemet, der også har en valuta, XRP. Ripples betalingssystem bruger XRP-tokens til overførsel af aktiver på Ripple-netværket. De samme $100 kan konverteres øjeblikkeligt af Peter til tilsvarende XRP-tokens, som øjeblikkeligt kan overføres til Pauls konto via Ripple-netværket. Efter passende verifikation og autentificering af transaktionen af det decentraliserede Ripple-netværk vil Paul modtage XRP-tokenserne. Han vil have mulighed for at konvertere den tilbage til USD eller enhver anden valuta efter eget valg, eller endda beholde den som XRP-tokens. Verifikationsprocessen er hurtigere end for bitcoin og traditionelle pengeoverførselssystemer.

Bundlinjen
Mens Ripple fungerer på en lidt mere kompliceret måde, forklarer ovenstående eksempel dens grundlæggende arbejde. Ripple-systemet scorer bedre end bitcoin-netværket for dets lavere behandlingstider og lavere transaktionsgebyrer. På den anden side er BTC generelt mere udbredt og bedre kendt end XRP, hvilket giver den fordelen på andre måder. Bitcoin forbliver et ægte offentligt system, der ikke ejes af nogen enkelt person, myndighed eller regering. Selvom Ripple-netværket er decentraliseret, ejes og drives det af en privat virksomhed med samme navn. På trods af at de begge har deres unikke cryptocurrency tokens, henvender de to populære virtuelle systemer sig til forskellige anvendelser.

Investering i cryptocurrencies og andre Initial Coin Offerings (“ICO’er”) er yderst risikabelt og spekulativt, og denne artikel er ikke en anbefaling fra Investopedia eller skribenten om at investere i kryptovalutaer eller andre ICO’er. Da hver enkelts situation er unik, bør en kvalificeret professionel altid konsulteres, før der træffes økonomiske beslutninger. Investopedia giver ingen erklæringer eller garantier med hensyn til nøjagtigheden eller aktualiteten af oplysningerne heri.